Over mij

Mijn naam is Rob Boerma, ik ben in 1967 geboren in Delft en ik ben sinds 1998 bezig met klei en keramiek. In de periode voor 1998 gingen we regelmatig op vakantie naar Frankrijk. Ik ben getrouwd met Christine en we vonden het leuk om markten te bezoeken. Als er ambachten waren dan moest ik even kijken. Met name bij pottenbakkers kon ik gefascineerd kijken hoe er binnen enkele minuten van een hompje klei een prachtige vaas werd gedraaid. Hoe doen ze dat? Zou ik dat ook kunnen?

Het begin

In 1998 ben ik een keramiekcursus gaan volgen bij Kerade op de Volksuniversiteit in Delft. Het was het begin van een avontuur met klei, duimpotjes, vanuit rollen opgebouwde vazen en mijn fascinatie 'draaiwerk'. In twee jaar tijd heb ik daar de beginselen van het werken met klei onder de knie gekregen. In 2000 zijn we verhuisd naar de Veluwe. Er kwam gezinsuitbreiding en de prioriteit lag op andere dingen dan hobbyen met klei. Toch heeft het me nooit losgelaten.

Foto rob
Verkoop foto

Glazuren

In 2003 was ik weer aan het draaien en startte ik met een missie om verkoopbare producten te maken. Onderdeel was er een wens bij mij ontstaan om beter te kunnen glazuren. De wens om mijn eigen glazuren te leren maken en om variatie te kunnen aanbrengen. Door een cursus te volgen bij Madeleine Vink op het Noordeinde heb ik de beginselen van het glazuren geleerd. Afwegen, mengen, proefplaatjes maken en het leren werken met een kleurendriehoek. Dat leerproces monde uit in de eerste producten die verkocht konden worden en een hobby die kostendekkend werd.

Doorontwikkeling en verkooppunten

Door een verhuizing in 2011 raakte ik mijn werkplaats kwijt en heeft het pottenbakken jarenlang stilgelegen. Zelfs tot het punt dat ik de draaischijf en oven, die niet gebruikt werden, in de weg vond staan. In 2019 heb ik me toch weer aangemeld voor een keramiekcursus. Nu bij de Vrije Academie voor beeldende kunsten in Nunspeet. Het hart klopt weer, de fascinatie is terug, de verkoop is weer gestart met een winkel aan huis, een website en webshop. Ik heb mijn certificaat Kunst Ruimtelijk behaald en er zijn er een aantal plaatsen waar mijn werk verkocht wordt. Ik heb een soort van winkel aan huis en ik heb een samenwerking met 'Foeke', www.foeke-elburg.nl, in de binnenstad van Elburg aan de Ellestraat 26.  Mijn missie is mooie keramiek maken voor een betaalbare prijs en kennis delen zodat anderen volop kunnen meegenieten.

Mijn werk

Mijn voorkeur gaat uit naar het draaien van gebruiksgoed, kopjes, mokken, gebakschotels, schalen, kommen, theepotten alles steengoed. De meeste producten worden gebakken op temperaturen tussen de 1150 - 1220 graden Celsius en zijn daardoor vaatwasser bestendig. Ook draai ik sfeervoorwerpen zoals olielampjes en tuinattributen. Deze producten worden gebakken tussen de 1200 en 1220 graden Celsius en zijn daardoor zo goed als vorstbestendig. Daarnaast vind ik het leuk om te experimenteren met Raku stoken, zaagsel stoken en Sagar stoken. Het niet te controleren eindresultaat van deze stookprocessen is weer een fascinatie op zich! 

Theepot